At arabasından otomobilin icadına kadar ve halen günümüzde kullanımına devam edilen değişmeyen bir mekanizmadır dingil. Bu yayınımızda dingilin ne işe yaradığını ve arıza durumlarında neler yapılacağıdır.
Aks, etrafında bir tekerleğin hareket ettiği veya döndüğü bir dişli bir çubuktur. Bunun dışında 2 tekerleği birbirine bağlayan mekanizmadır.
Tekerlekli her türlü araç, bu tekerleklerin dönmesi için bir çeşit dingil kullanır. Otobüsler, kamyonlar, iş makinaları ve arabaların dingiller vardır. Hatta çim biçme makineleri vagonların ve bisikletlerin de vardır.
Dingil, bir arabanın ağırlığının çoğunluğa sahip ve aracın kritik bir unsurdur. Bir araba dingili, ön ve arka tekerlekleri araca bağlayan çelik bir çubuktur. Otomobillerin hepsinde, araç sürücüsü otomobili hızlandırdığında tekerlekleri döndürmekten sorumlu olan hem ön hem de arka akslara sahiptir.
Dingiller her arabada aynı değildir. Çeşitli hizmet alanlarına sahip oldukları için tip olarak farklıdır. Bir araba dingili, önden çekişli, arkadan itişli veya dört çeker araçlar olmak üzere değişik şekillerde tasarlanmıştır. Her bir dingil tipinin belirli bir boyut ve ağırlık yük kapasitesi vardır.
Otomobillerde bulunan dingiller, tekerlek mekanizmasını araca bağlar. Dingilin bir ucu, şanzımana ya da aktarma organlarından birine bağlıdır. Diğer ucu ise gücün iletileceği tekerleğin taşıyıcı üzerindeki porya mekanizmasına bağlanır.
Bir araba dingilinin tasarımı, antik Yunanistan'da gladyatörlerin kullandığı arabalardan geldi. Bu dingiller, atlar arabayı çektiğinde tekerleklerin dönmesine izin verdi. Dingil, yolcu bölmesinin ağırlığını da taşıma görevini üstlendi. Bu tasarım daha sonra çift dingilli at arabalarına ve daha sonra ilk üretilen otomobilde kullanılmaya başlandı.
Önden çekişli bir otomobil, ön tekerlekleri şanzımana bağlayan bir araba dingiline sahiptir. Bu yapılandırma önden çekişli araçlara özgüdür. Önden çekiş sistemi motoru ve şanzımanı doğrudan ön tekerleklerin aksındaki diferansiyel dişlilere bağlar.
Arkadan itişli araçlar, arka dişlileri şanzımana ve tahrik miline bağlayan standart bir araba dingiline sahiptir. Tahrik mili döndükçe, arka uçtaki dişlilerin aracın tekerleklerini döndürmesine neden olur. Bu, dingil üzerindeki tekerlekleri döndürmek için belirli dişli oranlarını kullanan dişli tahrik teknolojisini kullanır.
Dört çeker araçlar, aracın hem ön hem de dingil arkasında bir dişli tahrik sistemi bulunur Bu, hem ön hem de arka tekerleklerin motorun hızlanmasıyla dönmesini sağlar. Bu karmaşık tasarım, 4x4 aksı düzeltilmesi en pahalı akslardan biri yapar.
Araba dingilleri, araba tasarımı ve geliştirilmesinin ilk günlerinden beri kullanılmaktadır. İlk otomobil, araba hareket ettiğinde tekerlekleri ayarlayan basit ve sağlam dingile sahipti. Dingil, şasinin ve yolcuların ağırlığını tutar ve bu ağırlığı, arabanın aksına ve tekerleklerine bağlı olan süspansiyon sistemine eşit olarak dağıtır.